Przepis:
- 1 łyżka suchych drożdży (12 g) lub 25 g świeżych
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 3,5 szklanki mąki pszennej(ja dałam 2 szklanki pełnoziarnistej i 1,5 zwykłej)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli
Mąkę przesiać, zrobić w niej zagłębienie, do którego wlać drożdże,
oliwę, dodać 1,5 łyżeczki soli. Ciasto dobrze wyrobić, umieścić w
naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości
(około 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 3 równe części. Z nich uformować spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi. Można zrobić też jeden duży spód.
Na spód wyłożyć sos pomidorowy(koncentrat pomidorowy,odrobina soli, zioła, czosnek granulowany i odrobina cukru), nasze ulubione dodatki, piec około 15-20 minut w temperaturze 200ºC . Ser nakładać kilka minut przed końcem pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz